+
Povijesne kuće i još mnogo toga

Novi izgled (i život) za rt 1950-ih


To je klasičan izazov u starijoj četvrti: Kako rastuća porodica može povećati životni prostor bez proširivanja svog stana?

Arhitekta Ann Sellars Lathrop odgovorila je na to pitanje pretvarajući Cape Cod iz 1950. u modernu seosku kuću o kojoj su obavijestili bungalovi 1920-ih.

Kuća Old Hill prije.

„Klijent je želio da je čist i moderan, u prelaznom stilu da se uklopi u jahtu susjedstva“, kaže ona. „Ovo je bila zemljoradnička zajednica u kasnim 1800-ima, tako da niz ulicu postoje seoske kuće, kolonijalci i lukovi. Mnogo domova ima prednje trijemove. "

Stvaranjem neprekidne špalirnice, uspjela je pretvoriti nekadašnju liniju krova u koristan životni prostor. „To vam daje podnu površinu i visinu plafona na drugom spratu, a vi dobijate vrh koji je dovoljan za vazdušno rukovanje“, kaže ona. „Trik je smanjiti troškove i smanjiti vagu, tako da ne završite sa velikim, kutijskim izgledom.“

KUĆU KAŽITE OVDJE

Kada je počela, klijent se sastojao od mladog para sa jednom ćerkom. Potencijalna promjena posla koja se poklapa sa revolucionarnom situacijom malo je usporila i pojednostavila njihove planove. Kad je obnova bila gotova dvije i pol godine kasnije, u obitelji je odrastalo jedno dijete, a drugo je na putu.

Dakle, širenje je bilo pravovremeno. Na katu je dodala majstorski apartman s ormarom i kadom, te obnovila dvije postojeće spavaće sobe i kadu za djecu. „Dalo im je više prostora“, kaže ona. "Skidajući krov i izlazeći na rubove zidova prvog kata, dodali smo 600 četvornih metara."

Obnovljena kuća sada ima 2.900 četvornih metara. “Uzela je jednu uvalu garaže za dva automobila i dodijelila joj novi i koristan skup funkcija. Tamo gde nekada nije bilo ulaza iz garaže u dom, tu je sada i nova soba za blato i prah. Lathrop je također poboljšao prisustvo na ulici dizajnirajući prednji trijem dobrodošlice.

Jedini dodatak je u stražnjem dijelu kuće, gdje je loše izgrađen i slabo izoliran zaslon u trijemu srušen do temelja i obnovljen kao prostrana porodična soba izvan kuhinje. Veća visina krova i energetski učinkoviti prozori i krovna prozora čine prostor još većim, dok istovremeno pružaju pasivno povećanje topline zimi.

Dom je prvobitno bio obložen visokim drvenim šindrama. Kad je klijent predložio da promijeni izgled na Nantucket Maybeck, arhitekt se opirao. „Rekla sam„ ne - obojite ih “, kaže ona. „Dakle, uvrstili smo u neke nove i ofarbali ih u sasvim belu boju - svetlu, sivkastu boju.“ To je jednobojna nijansa boje kamenice koja dobro funkcionira sa paletom boja regije.

Iznutra se dom obiluje prirodnom svjetlošću iz novih prozora i krovnih prozora, uz lagani, otvoreni tok iz kuhinje do porodične sobe do trpezarije.

„To je Cape Cod bio potpuno neupotrebljiv za mladu porodicu - sa malim razmerama i malim sobama“, kaže „Želeli su da zadrže prirodu tog manjeg obima. Dakle, sada je tijesan i kompaktan, ali vrlo živahan, topao prostor. "

To je ujedno i pametna obnova sa stilskim odgovorom na klasično pitanje.

J. Michael Welton piše o arhitekturi, umjetnosti i dizajnu za nacionalne i međunarodne publikacije, uključujući The New York Times, Washington Post i Stani. Takođe objavljuje časopis za dizajn na mreži u www.architectsandartisans.com.


Pogledajte video: HyperNormalisation 2016 + subs by Adam Curtis - A different experience of reality FULL DOCUMENTARY (Januar 2021).