Povijesne kuće i još mnogo toga

Kamena kuća iz 18. vijeka, preporođena


Tokom proteklih 20 godina, Jeffery Wyant i Maria Keares Wyant iz Wyant Architecture u Philadelphiji postali su poznati po svojim čistim, nekompliciranim rješenjima za složene dileme dizajna.

Ne tako davno, poduzetni tim je testirao svoje vještine, kada su ih novi klijenti tražili da povećaju trag svoje farme iz 18. stoljeća u Elversonu u Pensilvaniji. "Par je želio dodatak koji je simpatičan originalnoj arhitekturi, ali nisu samo želeli da ponove ono što su već imali", kaže Džefri.

Izgrađena kasnih 1700-ih, dvokatna kamena seoska kuća imala je skučen, odeljen raspored sa šestero-šestim dvostrukim prozorima koji nisu propuštali mnogo svetlosti. Dok su arhitekti pokušali da ispoštuju provenijenciju postojeće strukture, želeli su i da stvore novi prostor za porodicu koji je svetao, prostran i savremen.

Slideshow: Obilazak dodatka Farmhouse

"Konačno smo odlučili da napravimo samo manje modifikacije izvornog životnog prostora i umesto toga otvorimo ga novom dodatku", kaže Marija. Budući da niski stropovi postojeće kuće nisu bili podložni velikim, gracioznim prostorima, par je spustio prizemlje novog dodatka kako bi dobio veću izdašnu visinu stropa na prvom katu, a također se odlučio za svodovane stropove na drugom nivoa. Dodatak, koji sadrži gladak majstorski apartman i sjajnu veliku sobu, proširio je porodični životni prostor za otprilike 2000 četvornih metara.

Osim stvaranja opširnijih zajedničkih prostora, jedan od glavnih ciljeva arhitekata bio je redizajniranje i preusmjeravanje ulaza. Kao što je i bilo, prednji ulaz bio je okrenut prema cesti, ali je prilaz vodio ravno prema stražnjim vratima, koja su, prema zadanim postavkama, postala glavni ulaz porodice. Da bi to riješili, Jeffrey i Maria smjestili su novi dodatak pod okomitim kutom na stražnju stranu seoske kuće i tako stvorili prednji ulaz kojem je porodica mogla pristupiti s postojećeg kolovoza.

Preuređeni ulaz služi za povezivanje starih i novih struktura. „Kad smo izrađivali planove za novi ulaz“, kaže Marija, „želeli smo da veza između dodatka i originalne građevine bude vrlo tanka i staklena, s tim da je staklo postalo dizajnerski element koji je služio kao separator.“

Ova prozirnost postignuta je bočnim otvaranjem vrata sa fiksnim prozorima iz Pella's Architect Series. Prozori obloženi aluminijumom izdižu se na drugi kat, tvoreći bistricu ispod krovne linije, a zatim se omotaju oko bočne kuće kako bi napunili zabat glavne spavaće sobe. „Kada smo prvi put opisali ideju o prozorima vlasnicima, koristili smo analogiju bejzbola“, seća se Jeffrey, koji likvidira protok čaše preko dodatka kako se koža bejzbola spoji jednim kontinuiranim ubodom od niti. "Sve u svemu, Maria i ja osjetile smo da su prozori učinili da cijeli sastav postaje svjetliji, kao što je krov gotovo lebdio na kamenom zidu", kaže Jeffrey.

Što se tiče materijala, tim muža i žene objedinio je vanjski dio građevina obloživši novi dodatak gotovo identičnim kamenjem kupljenim sa susjedne farme. Odvajajući se od prvobitnih bakrenih propusta kuće, Wyants su odabrali bakarni krov od nepomičnog šava, koji su produžili dolje kako bi stvorili zid na zadnjoj visini dodatka. "Bakar će stariti i opadati", kaže Jeffrey. „Bio je sjajan i svetao kada smo ga prvi put instalirali, ali je oksidirao odmah do ove tople, brončane boje.“

Umjesto drveta, na nivou tla i terase izvan staklenog zida velike sobe upotrijebljen je burlingtonski kamen iz kamenog izvora. „Terasa izlazi iz porodične sobe i zaštićena je s tri strane - dodatkom, krilo sa građevine iz 18. stoljeća i kamena kuća za goste - tako da se osjeća vrlo intimno, što je lijepo, jer je poljoprivredno zemljište izvan njega tako je otvoren i ogroman ", napominje Marija.

Par je na terasu namestio i tradicionalni lanac kiše u japanskom stilu. „Lanac se objesi od zgrade i postaje vodena karakteristika u olujnom vremenu. Voda je i vidljiva i zvučna dok se kreće niz lanac u kamenom drenažnom koritu ispod ”, kaže Marija.

Osim prostrane glavne spavaće sobe i njene palube od 400 četvornih metara, drugi nivo dodatka uključuje kućni ured i široku stubišnu dvoranu koja povezuje izvorne i nove dijelove kuće. Održivo drvo palme tlakuje podove. I upečatljivo stubište sadrži pregrađeno drvo za gazišta i ograde izrađene po mjeri napravljene od čeličnog lima.

Opremljene samostalnom kadom za natapanje, glavno kupalište otvorenog dizajna spaja bijele pločice standardnog izdanja s Erne Adams 'Zen Weave grafičkim pločicama Anne Sacks, a da ne spominjemo porculanske pločice veličine 12 do 24 inča s bakrenom patinom, ugrađene vodoravno .

„Imali smo sreću da su naši klijenti bili toliko otvoreni. Dali su nam slobodu da dizajniramo nešto moderno i suvremeno i za razliku od povijesne strukture “, kaže Jeffrey. „Mislim da su svi bili ponosni na ishod.“

Za virtualni obilazak kuće kliknite ovdje. Da biste saznali više o arhitektima i drugim projektima, posetite Wyant Architecture.

Pogledajte video: Kamena kuća u blizini Svetvinčenta,Casa di pietra vicino a Sanvicento (Septembar 2020).